Dawno, dawno temu.... Tak mogłabym zacząć, ale nikt nie potraktowałby posta poważnie

Tak więc zacznę inaczej:
Jako stary gracz mogę Wam powiedzieć, że na samym początku istnienia IS był całkowity zakaz informowania o tym, że oddało się głosik... Ba! Banowane były również osoby, które napisały w komentarzu: "zostawiam prezent", "ślicznotka *** " itd. Tak więc sprawa była poważnie traktowana, a bany na pisanie komów i wysyłanie pw sypały się obficie każdego dnia, i wiecie co? Tak czy siak na podium nie stały zawsze Panie, które stać na nim powinny... Niestety taka jest smutna prawda, że jak Polakowi się czegoś zabroni to on i tak znajdzie sposób, by to obejść - pojawiały się więc komy, w których widoczne były trzy uśmiechy, które opisywały jak to ktoś do kogoś zagadał i powiedział mu, że coś tak, a w domyśle wszyscy wiedzieli o co chodzi... Już sam komentarz u kogoś na profilu był gwarantem tego, że osoba ta plusa dostała. Tak więc niestety moje drogie, ale nawet jeżeli w Regulaminie Gry pojawiłby się ponownie zapis, że nie można w żaden sposób informować kogoś o oddanych ocenach to tak czy siak spam z tym związany by nie zniknął.
Napisałaś Reg o tym, że lekiem na KM byłoby to, żeby gwiazdki były oddawane z poziomu mieszkania. Muszę Cię zmartwić. Na IS właśnie tak to się odbywało, a tak czy siak na podium stały Panie, które miały umeblowany tylko jeden pokój. Prawda jest bolesna, ale niestety trzeba ją zdradzić: głosowanie na apartamenty odbywało się tak, że ktoś wchodził i oddawał głos, mieszkanko nawet nie zdążyło się do końca załadować, a dana osoba już była u kogoś innego... Niestety, ale nawet wejście do zakładki z mieszkania nie zmusi kogoś kto przyszedł oddać tylko głos do tego, żeby mieszkanko pooglądał i zagłosował uczciwie.
Jedynym lekiem na to wszystko (przynajmniej wg. mnie) jest edukowanie dziewczyn, że TOP (PP) i FTV to nie wszystko, i nie trzeba tego zdobywać, by być pozytywnie postrzeganym na AM. Piszecie, że niektórzy oburzają się na szczere komentarze, ale czy same nie robicie często tego samego? Nie mnie oceniać zarówno dziewczyn, które starają się o statuetki, jak i osób, które z nimi walczą. Każdy z nas ma swoje sumienie i jeżeli dobrze się czuje z tym, że zyskuje nagrodę w nieuczciwej walce to cóż... Takiej osoby nawet największy mentor nie zmieni. Szansą na zmianę byłoby głosowanie na stylizacje, ale bez znajomości autora - co nie jest możliwe do wprowadzenia w grze więc nawet nie ma co się na ten temat rozwodzić.
I jeszcze jedno. Jeżeli ktoś uważa, że podium nie da się zdobyć uczciwą walką to jego też zmartwię. Sama zdobyłam wszystkie możliwe statuetki nie wykorzystując do tego celu spamu. I teraz ktoś powie, że "no tak, ale zdobyłaś je na IS, a nie na AM o którym jest tu mowa" - racja, ale jakby nie było zarówno IS jak i AM działają na tych samych zasadach. Są wielkie różnice jeżeli chodzi o to, że istnieją kluby, ale spójrzcie na to też z innej perspektywy, na IS działało swego rodzaju drzewo znajomości, tzn. jeżeli ja utrzymywałam kontakt z nawet 10 osobami, to każda z tych osób utrzymywała kontakt z kilkoma następnymi, a zatem jak startowało się na podium to nie miało się wsparcia jedynie tych 10 osób, ale również wsparcie było od znajomych tych znajomych więc powstawało nam coś w stylu klubu - czyli osób, które wspierają startującą po statuetki.
Możecie się zgodzić lub nie z moim małym wywodem, ale ja tak postrzegam całą sytuację. I może na AM również sprawdzi się powiedzenie "kropla drąży skałę", że jeżeli będzie 5 osób walczących o statuetki uczciwie to może dołączy się i 6 osoba. A może jak będą 2 komentujące i oceniające w zgodzie ze swoim sercem to może w ślad za nimi pójdą następne. Droga nie jest prosta, ale jak ktoś się zdecyduje na to, by stać się tą kroplą to nie może robić odstępstwa, bo niestety takie odstępstwo od reguł na chwilę sprawia, że cała praca danej osoby idzie na marne i inni się do tego zrażają...
PS. By nie robić offtopu dodam, że pomysł na wątek z poradami nawet ciekawy, ale tak jak było wspomniane wyżej wątpię, by dużo osób chciało skorzystać z takiej formy pomocy